Летен изпит за технически степени от 4-ти до 1-ви гуп, юли 2015 г.


Третият изпит от лятната изпитна сесия на Българска асоциация по Таекуон-До се проведе на 4 и 5 юли 2015 г. в 97-то СОУ „Братя Миладинови”, София. Мероприятието бе за носителите на степени от 4-ти до 1-ви гуп.

Сабумнин Венцислав Игнатов откри изпита и изказа задоволството си от броя кандидати за по-високи степени в Таекуон-До. Домакинът бусабумним Никола Илиев приветства трениращите с „добре дошли” и заедно с председателстващия Комисията на първата част от изпита, сабумним Орлин Христов, пожелаха успешно представяне на явяващите се, като напомниха, че едно от нещата, на които Таекуон-До ни учи, е в стресова ситуация да покажем най-доброто от себе си.

Пред изпитните комисии, председателствани от сабумним Орлин Христов и сабумним Венцислав Игнатов през първия ден и от сабумним Юлиян Илиев през втория, се явиха 25 трениращи от 11 Таекуон-До зали. Предварително обявеният график се спази без закъснения благодарение на добрата организация.
Изпитът беше тежък, като включи всички аспекти, в които Таекуон-До развива трениращите: техники с ръце и крака, форми, обща физическа подготовка, договорен и свободен спаринг, техники за самозащита, специална техника, силов тест и теория. Трениращите Таекуон-До трябваше да демонстрират и, че практикуват не само спортна дисциплина, която развива и съхранява физическото им здраве, но и философия (Пътят До), която изгражда достоен характер и непоколебим дух.
С цел максимална обективност при оценяването беше използван нов метод на изчисляване на оценките на демонстрираното от кандидатите, базиран на получаването на определен брой точки за всяка техника и всеки от аспектите на Таекуон-До.

Трима трениращи защитиха своята степен и трябва да продължат с подготовката, за да могат да покажат по-добре усвоените умения, 21 защитиха една по-висока степен, а един – две по-високи степени. Положителните резултати изпълниха със задоволство трениращите и техните треньори.

На 4-ти юли (събота) в три групи се явиха трениращи със степени 4-ти и 3-ти гуп, а на 5-ти юли (неделя), пред комисия с председател сабумним Юлиян Илиев, се явиха две групи трениращи със степени 2-ри и 1-ви гуп. Изпитът беше много продължителен, изморителен и тежък, но също така много интересен. Трениращите се справиха отлично и всеки защити желаната степен. Всички от втората група, носители на 1-ви гуп, успяха да защитят първата майсторска степен – черен колан I дан. Комисията беше изключително доволна от представянето на новите бусабумними – Александър Захариев и Божидар Димитров от ЦПТК „Раковски”, Николай Петков от ЦПТК „97-мо СОУ” и Калоян Къчев от ЦПТК „Враца”! Българска асоциация по Таекуон-До пожелава много бъдещи успехи в живота и в Таекуон-До на новите черни колани.

Разгледайте снимки от събитието във Facebook:
IMG_9247