Принципи на Таекуон-До

Знанието е сила!

Принципи на Таекуон-До

Оценете
(6 гласа)

УЧТИВОСТ

Учтивостта е фактор, който засяга ежедневните ни отношения с хората. Учтивият човек е любезен, добре възпитан, привлекателен.

Формирайки своят характер, трениращите Таекуон-До са длъжни да спазват следните правила, включвайки ги като задължителен елемент в тренировъчния процес:

 1. Да се развива дух на взаимоуважение
 2. Да се борят със своите лоши навици
 3. Да бъдат вежливи
 4. Да се поддържа атмосфера на справедливост и хуманизъм
 5. Да се спазва йерархията в отношенията между трениращите и инструктора, начинаещите и напредналите, по-възрастните и по-младите
 6. Да се държат в съответствие с приетия етикет
 7. Да се уважава положението на другите
 8. Да се отнасят към другите честно и открито
 9. Да се въздържат от приемането или връчването на подаръци във всички случаи, когато това може да бъде изтълкувано погрешно

ПОЧТЕНОСТ

Почтеният човек е прав, надежден и не приема измамата на други хора, спазва признатите морални норми. Почтеността е качество, което рядко се показва в съвременния свят.

Практикуващият Таекуон-До трябва да знае как да разграничава доброто и злото, да следва гласа на съвестта и да се чувства виновен, когато е направил нещо нередно. Ето няколко примера за липса на почтеност:

 1. Учителят, който представя себе си и изкуството в невярна светлина, показвайки неправилна техника на своите ученици поради липса на знания или безразличие.
 2. Ученикът, който неправилно представя себе си чрез манипулиране на дъските преди демонстрация на силов тест.
 3. Учителят, който прикрива лошата техника с луксозна тренировъчна зала и фалшиво ласкателство към своите ученици.
 4. Ученикът, който иска степен от учителя си или се опитва да я купи
 5. Ученикът, който придобива степените си за егоистични цели или за превъзходство
 6. Учителят, който преподава Таекуон-До единствено в името на удовлетворяване на собствените материални изгоди
 7. Незачитане мнението на начинаещите

ПОСТОЯНСТВО

Постоянството е качество на истинския шампион. Колкото по-продължително и целенасочено работите за успеха, толкова по-лесно ще го постигнете. Постоянството изисква да се фокусираш върху целта, да си отдаден на нея и да не се отказваш след провал.

Има една стара източна поговорка, която казва: “Търпението води до добродетелта или достойнството”. Щастието и благоденствието могат да бъдат постигнати от упорития човек. Преодоляването на трудностите чрез постоянство е една от най-големите тайни за това да станеш добър в Таекуон-До (и не само в него).

САМОКОНТРОЛ

Самоконтролът е способността да контролираме нашите емоции и поведение. Този принцип е изключително важен както в тренировъчната зала, така и извън нея. Загубата на контрол може да доведе до много сериозни последствия за трениращия и неговия съперник по време на спаринг.

НЕПОКОЛЕБИМ ДУХ

Смелостта е отношение към опасността, която се характеризира с липса на страх или голяма способност да се преодолее.

Ако трениращият Таекуон-До се сблъска с несправедливост, той ще се справи с нея без страх и колебание и с непоколебим дух и безкомпромисност към грешките, без значение кой е противникът му или колко са на брой противниците.

Прочетена 6401 пъти