Таекуон-До

Принципи, Клетва, Философия, ... и др.

Таекуон-До

Съвременно бойно изкуство за невъоръжена самоотбрана, създадено от Генерал Чой Хонг Хи, през 1955 г в Сеул, Южна Корея, което има за цел не само физическото развитие, но и духовното, както и възпитаване на морални и етични ценности, които да изграждат честни пълноценни личности.

Генерал Чой Хонг Хи

Живот на Генерал Чой Хонг Хи

Оценете
(3 гласа)
Генерал Чой Хонг Хи - Създателят на Таекуон-До Генерал Чой Хонг Хи - Създателят на Таекуон-До Българска Асоциация по Таекуон-До

Създателят на Таекуон-До, генерал Чой Хонг Хи, е роден на 9 ноември 1918 год. в Кореа. Като малък бил крехък и болнав за голяма тревога на своите родители. След завършване на училище, Чой е изпратен от своя баща да учи калиграфия при Хан Ил Донг, един от най-известните учители в Кореа. Хан освен калиграф бил и майстор по древното корейско бойно изкуство Те Кион. Виждайки слабото тяло на своя ученик, наред със заниманията по калиграфия, учителят започва да укрепва тялото на Чой със строгите упражнения по Те Кион.

През 1937 год. Чой отива в Япония, за да продължи обучението си. Започва да тренира Карате и след 2 години защитава черен колан. Поради това техниките от Карате и Те Кион са залегнали в основата на Таекуон-До.

Със започването на Втората световна война Чой е принуден да постъпи в японската армия. Той става член на корейското движение за независимост, заради което го хвърлят в японски затвор. Борейки се със скуката там, Чой започва да поддържа физическата си форма като продължава да тренира своето изкуство. Скоро неговите съкилийници стават негови ученици, а след известно време целия затвор се превръща в тренировъчна зала.

След 7 години престой в затвора, през 1945 год. той е освободен и назначен в новосъздадената Южнокорейска армия като младши лейтенант, където също обучава войниците си на Таекуон-До. За кратко време достига чин генерал-майор и застава начело на 29-та пехотна девизия, в базата на която се развива системата на съвременното Таекуон-До.

През 1955 год. Таекуон-До получава своето официално признание като бойно изкуство в Кореа. Свикана била специална комисия от водещи майстори, инструктори и историци. На 11 април свиканата от Генерал Чой Хонг Хи комисия приела названието Таекуон-До.

През 1959 год. Таекуон-До се разпростира извън границите на Кореа. Генерал Чой Хонг Хи и 19 от неговите ученици тръгват да разпространяват неговото бойно изкуство с голям успех.

През 1966 год. В Сеул е създадена Международната Таекуон-До федерация с участието на 9 страни: Виетнам, Малайзия, Сингапур, Западна Германия, САЩ, Турция, Италия, Египет и Кореа.

През 1973 год. е създадена Международната федерация WT. От 2000 година Таекуон-До WT е включено в официалната програмата на Олимпийските игри.

През 1979 год. Е създадена Европейската федерация по Таекуон-До A.E.T.F. В момента седалището й е в гр. Люблин, Полша.

Генерал Чой Хонг Хи умира на 15 юни 2002 год. на 83-годишна възраст.

Най-голямото желание на Генерал Чой е да даде своето бойно изкуство на всички хора, без значение тяхната раса, религия и политическа принадлежност. Идеята на Генерала е Таекуон-До да носи на всички континенти послание за мир, справедливост, здравословен и щастлив начин на живот. Той е осъзнал, че дисциплината, техниката и физическата подготовка са основата за изграждане на ефективен живот, кураж, находчивост, решителност, самоуважение и уважение към другите.

Прочетена 1789 пъти
Още в тази категория: Клетва на Таекуон-До »